top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)


Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

У цьому випуску:

  • Банк Societe Generale погодився виплатити 1 млрд. доларів штрафу за шахрайство та маніпуляції з показниками.

  • Австралійський Commonwealth Bank погодився виплатити 700 млн. доларів для врегулювання судового позову щодо відмивання грошей

  • Credit Suisse заплатить 47 млн. доларів штрафу за врехулювання корупційної деяльності

  • Банкірів Австралії із Citigroup, ANZ та Deutsche Bank звинувачено в зв’язках з картелями

  • Саудівський конгломерат AHAB побудував одну із найбільших шахрайських схем

  • ЄС прймає нові заходи проти відмивання грошей

  • Банкіра Anglo Irish Bank визнано винним у шахрайстві

  • Індія посилює боротьбу з шахрайством

 

Банк Societe Generale погодився виплатити 1 млрд. доларів штрафу за шахрайство та маніпуляції з показниками

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

У Франції другий за величиною банк Societe Generale погодився заплатити штраф понад 1 мільярд доларів, щоб врегулювати судову справу щодо маніпуляцій базовим показником процентної ставки Libor. Банк визнав провину та надав відповідну заяву до відповідних державних органів Франції та США.


Виконуючий обов'язки помічника Генерального прокурора Джон Кронан прокоментував : "Досить довго Societe Generale підривав цілісність світових ринків за допомогою фальшивих фінансових даних, шахрайства та хабарництва. Наше рішення показує корумпованим фінансовим установам, що вони будуть нести відповідальність".


Це перша сумісна перемога американського та французького урядів у таких справах.


Джерело: Deutsche Welle




Commonwealth Bank погодився виплатити 700 млн. доларів для врегулювання судового позову щодо відмивання грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

В Австралії Commonwealth Bank запропонував виплатити 700 мільйонів доларів штрафу, щоб врегулювати судове розслідування відмивання грошей та зв’язках з терористами.


Якщо федеральний суд прийме пропозицію, це буде найбільшим штрафом в корпоративній історії Австралії. Така угода може покласти край судовій справі, яка вже тягнеться 10 місяців. Рішення має прийматися судом та Центральним банком Австралії.


Джерело: The Guardian




Credit Suisse заплатить 47 млн. доларів штрафу за врехулювання корупційної деяльності

Credit Suisse заплатить штраф у розмірі 47 млн. доларів Міністерству юстиції США, щоб врегулювати розслідування своєї діяльності в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в період з 2007 по 2013.


Це не перший випадок, коли банки виплачують штрафи за корупційні дії. Наприклад, у 2016 році JPMorgan Chase погодився виплатити 264 млн. доларів, щоб закрити судову справу про найм на роботу родичів високопосадовців Китаю.


Представники банку заявили, що проти Credit Suiss не будуть висунуті кримінальних обвинувачень і штраф не вплине на результати другого кварталу. Вони відзначили, що з 2013 Credit Suisse вдосконалив контроль ​​ділової практики та бізнес етики.


Джерело: Reuters




Банкірів Австралії із Citigroup, ANZ та Deutsche Bank звинувачено в зв’язках з картелями

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

В Австралії топ-менеджерам банків Citigroup, ANZ Bank, Deutsche Bank висунули звинувачення у відмиванні грошей картелей.


Під підозрою знаходяться $2,5 мільярда, які залучив ANZ Bank в 2015 році. У списку підозрюваних у з’язках з картелями – шість інвестиційних банкірів, проти яких наразі ведеться розлідування.


Якщо їх визнають винним, то їм загрожує до 10 років тюремного ув'язнення. Банкам Citigroup, ANZ Bank, Deutsche Bank також загрожують мільйонні штрафи.


Джерело: Reuters



Саудівський конгломерат AHAB побудував одну із найбільших шахрайських схем

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

Саудівський конгломерат AHAB побудував шахрайську схему, ввів в оману майже 100 банків та завдав багатомільярдних збитків.


Справа з 1348 сторінок описує фальсифікації AHAB, банкрутство якого стало справжньою бомбою в 2009 році.


Суддя останньої інстанції назвав шахрайські схеми – пісчаною пірамідою, що діяла з 1981 року та поглинула 330 мільярдів доларів. Для порівняння, шахрайська піраміда Берні Медоффа була розміром в 65 мільярдів долларів.


Джерело: Bloomberg



ЄС прймає нові заходи проти відмивання грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

7 червня 2018 року ЄC затвердила нові правила кримінального законодавства для боротьби з відмиванням грошей, які дають право блокувати доступ злочинцям до фінансових рахунків.


ЄС має намір усунути перешкоди для співробітництва та встановити загальні положення розслідування злочинів, пов'язаних із відмиванням грошей.


Правила приводять європейське законодавство у відповідність до міжнародних зобов'язань про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.


Джерело: The European Council



Банкіра Anglo Irish Bank визнано винним у шахрайстві

Дайджест подій у світі розслідувань (11/06)

Присяжні провели більше 10 годин в кімнаті для обговорення, перш ніж виголосити одностайний вердикт у кримінальному суді Дублінського округу.


CEO банку Anglo Irish Bank Девіда Драмма було визнано винним у шахрайстві. Він підробив фінансову звітність, щоб покращати показники на 7,2 млрд. євро протягом березня-вересня 2008 року. Банкір знав про жалюгідне становище банку, але приховув його. Він заохочував клієнтів робити вклади в банк, що незабаром збанкрутів. Банкрутсво великого банку відіграло центральну роль у занепаді економіки Ірландії, адже збитки склали 30 млрд. євро (26,3 млрд. фунтів).


Джерело: BBC




Індія посилює боротьбу з шахрайством

Уряд Індії вніс поправки до Закону проти відмивання грошей, щоб полегшити роботу силових та судових органів. На фоні останніх скандалів, поправки були внесені стосовно визначення корпоративного шахрайства.


Поправки змінили статус корпоративного шахраства та прирівняли його до відмивання грошей. Такі поправки дають право відповідним органам конфіскувати власність, яка має злочинне походження. Наприклад, в останньому гучному скандалі були замішані два банкіра та ювеліри, які витягнули з банку 2 млрд. доларів. Тепер навіть керівники банків можуть потрапити під розслідування та конфіскацію за сприяння злочинцям.


Джерело: IFLR

bottom of page