top of page

Cкандал навколо Майкла Коена та корпоративне лобіювання в епоху Трампа. Що було насправді?

  • Корпоративні клієнти Майкла Коена заявляють, що платили йому мільйони доларів за консультування щодо досягнення політичних цілей у Вашингтоні.

  • Хоча Коен фактично лобіював інтереси компаній, його клієнти, такі як Novartis і AT&T, заперечують та виправдовуються.

  • Чим займався Коен? Це "політична розвідка" чи продаж доступу до президента?


Майкл Коен, давній особистий адвокат і довірена особа для президента Дональда Трампа, виходить з окружного суду Сполучених Штатів південного округу Нью-Йорка 16 квітня 2018 року в Нью-Йорку.
Майкл Коен, давній особистий адвокат і довірена особа президента Дональда Трампа, виходить з окружного суду Сполучених Штатів південного округу Нью-Йорка 16 квітня 2018 року.

В США розгорівся скандал навколо Майкла Коена, особистого адвоката президента США Дональда Трампа. Виявляється, що він отримав величезні суми від багатьох компаній за доступ до інсайдерської інформації, займаючись неофіційно лобіюванням.


Наприклад, компанія AT&T заплатила $ 600 тис. за те, щоб дізнатися ставлення Білого дому до планованого злиття з компанією Time Warner. Швейцарський фармацевтичний гігант Novartis заплатив $1,2 млн. за інформацію про плановані зміни до системи медичного страхування. Корейська аерокосмічна компанія, яка намагається отримати великий державний оборонний заказ, заплатила $150 тис. за "консультацію зі стандартів бухгалтерського обліку".


Зараз всі три компанії стверджують, що найняли Коена як експерта, хоча фактично його послуги є лобіюванням.


Всі компанії найняли Коена відразу після інавгурації Трампа, незважаючи на те, що компанії вже мали десятки зареєстрованих лобістів у Вашингтоні. Зазвичай, лобісти зобов'язані звітувати та надавати дані про свою діяльність відповідно до Закону про лобіювання 1995 року (1995 Lobbying Disclosure Act).


Наприклад, в 2017 році 122 лобістів з 34 різний фірм відзвітували про лобіювання інтересів телекомунікаційного гіганта AT&T, а 85 лобістів з 15 різних фірм зазначили, що вони займалися інтересами Novartis.


Якщо шукати ім’я Майкла Коена в базі звітності, то не знайдете ніякої інформації. Адже Майкл Коен ніколи не був зареєстрований лоббіст.

Зараз багато хто задає питання: чому Коен не зареєстрований лобіст? Ні Коен, ні його адвокат не коментують такі запити.



Основні правила лобіювання

Відповідно до визначення в Законі, лобіст має відповідати 3 критеріям:

  • Отримувати оплату від клієнта за свою роботу;

  • Виконити принаймні два контакти з урядовцями від імені клієнта. Такі контакти можуть бути у вигляді телефонних дзвінків, електронних листів або зустрічей;

  • Лобіювання (контакти з урядовцями) мають займати не менше 20% загальної роботи, яку лобіст виконує для конкретного клієнта.


Ситуація Коена

Невідомо, чи Коен фактично звертався до посадовців, щоб просунути інтереси компаній, які йому заплатили. Компанії Novartis та AT&T активно заперечують, що Коен лобіював їх інтереси. Навіть у такому разі, сума виплат показує на що готові корпорації, щоб отримати переваги над конкурентами.


"Корпорації платять юридичним фірмам, лобістам, іншим особам, щоб орієнтуватися в Вашингтонській політиці. Так послуги не завжди вкладаються в рамки закону про лобіювання чи інших законів. Якщо Коен не зареєстрований як лобіст, він просто займається продажем доступу до адміністрації. Це неетично, але не протизаконно,”– сказала Мередит Макгей, виконавчий директор моніторингової організації Issue One.



Термінологійна проблема

У Вашингтоні існує термін "політична розвідка" (political intelligence) на позначення дій Коена. За прямий доступ до високоурядовців, компанії готові платити набагато більше, ніж за просте лобіювання. AT&T і Novartis платили особистому адвокатові Трампа набагато більше, ніж своїм лобістських фірмам разом. Такі високі гонорари показують цінність “політичної розвідки” для міжнародних корпоративних інтересів.



Ризикований бізнес

Таке “сіре” лобіювання залишається ризикованим. Відразу як інформація про виплати Коену стала публічною, компанії AT&T та Novartis були змушені визнати, що вони припустилися помилки.


Моніторингова група Public Citizen подала офіційну скаргу проти Коена до Департаменту юстиції та Конгресу, яка зазначає, що Коен "активно скористався доступом до Трампа та інших посадових осіб адміністрації, отримав непомірні платежі від іноземних та вітчизняних клієнтів, надавав інсайдерську інформацію".


Скандал може вплинути на ситуацію з тіньовим лобіюванням у Вашингтоні та виявити фінансування політичної кампанії президента членам його внутрішнього кола.



Оригінальний текст статті англійскою мовою розміщенний на сайті CNBC за посиланням.




bottom of page