top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (18/06)


Дайджест подій у світі розслідувань (18/06)

Інформаційне поле настільки перенасичене, що часто важливі події, скандали, рішення залишаються непоміченими, якщо вони повільно тягнуться довгий час. Увага прикута до нових подій, хоча можливо саме такі “повільні” повороти подій є більш точними показниками світових тенденцій.


Поглянемо на найбільш цікаві події у світі розслідувань минулого тижня: нові штрафні санкції, покладені на автовиробника Volkswagen, можливий хід у справі Майкла Коена – адвоката Трампа та арешт злочинної групи, яка підняла шахрайську схему “нігерійські листи” на корпоративний рівень.




Нові штрафні санкції до VW

Нові штрафні санкції до VW

Німецька прокуратура наклала штраф в розмірі 1 млрд. євро на автоконцерн Volkswagen за встановлення на автомобілях Audi прихованого програмного забезпечення, яке зменшувало показники викидів СО2. Таким чином було випущено і продано 10,7 мільйона автомобілів з 2007 по 2015 роки. Після того, як недоброякісне обладнання було виявлено, VW визнав провину, посипав голову попелом та не оскаржує штрафи в суді.


Компанія вже виплатила 26 млрд. доларів, щоб залагодити кримінальні та цивільні судові справи у США.


В Німечинні активно ведеться кримінальне розслідування проти 39 підозрюваних колишніх та дійсних працівників VW, включаючи голову відділення Audi Руперта Стадлера. Вони знали про “хитре” програмне забезпечення та маніпуляції показниками викидів вуглекислого газу.


Автогігант погодився відкликити, викупити або відремонтувати всі автомобілі, що перевищують межі забруднення.


Джерело: Handelsblatt, News.am




Нові події у історії з адвокатом Трампа

Нові події у історії з адвокатом Трампа

Експерти, які спостерігають за справою колишнього особистого адвоката президента Дональда Трампа, припускають, що Майкл Коен обдумує свій наступний хід після того, як команда адвокатів відмовилася захищати його. Кажуть, що Майкл Коен може бути готовим “здати” слідству свого впливового клієнта Дональда Трампа. Коена звинувачують в чисельних порушеннях: він займався корпоративними та особистими справами Трампа, приховуванням та маніпуляціями з фінансовою звітністю. Він також виплатив круглу суму порноактрисі Стормі Даніельс незадовго до президентських виборів 2016 року за її мовчання. Коен також є ключовою фігурою у розслідуванні втручання Росії в результати виборів в США.


Можливо, щоб врятувати себе, Коен готовий на угоду з звинуваченням та обміняти компромат проти Трампа на свою свободу. Від розслідування справи Майкла Коена частково залежить, чи протримається Дональд Трамп на посаді президента.


Тож наступні тижні покажуть, кого Коен більше боїться – прокурорів чи президента.


Джерело: Business Insider




Нігерійські листи у корпоративному секторі

Нігерійські листи у корпоративному секторі

Напевне, всі отримували так звані “нігерійські” листи, в яких шахраї ламаною мовою просять допомогти вивести величезну суму в валюті з африканської країни в обмін за проценти від цієї суми. Як правило, йдеться про суму у декілька мільйонів доларів. Щоб отримати свої проценти, треба лише оплатити банківські послуги в розмірі кількох тисяч доларів. Як правило такі “нігерійські” листи автоматично потрапляють в спам. Обман шитий білими нитками настільки очевидно, що потрібно бути супернаївним, щоб повірити шахраям.


На днях ФБР заарештувала 74 осіб за шахрайство з використанням електронної пошти. 42 особи були заарештовані в США, 29 осіб – в Нігерії, решту – в Канаді, Маврикії та Польщі.


Шахраї були зацікавлені у великих грошах, тож надсилали “нігерійські” листи на корпоративну електронну пошту. Такі листи виглядали як офіційні листи від постачальників або начальства та надходили на корпоративну пошту працівникам, які мають доступ до корпоративних фінансів, з вказівкою переказати кошти на рахунки шахраїв. Операція по арешту банди тривала 6 місяців. ФБР повернуло постраждалим компаніям близько $14 мільйонів.


===

Отож, всі три скандали показують, що доброчесність є запорукою стабільного розвитку, а обережність та здоровий глузд вбережуть від шахрайства. Все таємне з часом стає явним, і тоді доводиться розплачуватися штрафами як Volkswagen, репутацією як Майкл Коен, або свободою як шахраї нігерійських схем.


Гарної робочої неділі!

bottom of page