top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (06/08)


Дайджест подій у світі розслідувань (06/08)

Розглянемо найцікавіші новини минулого тижня у світі розслідувань корупції, відмивання грошей та шахрайства, а саме:

  • Суд над Полом Манафортом щодо податкового та банківського шахрайства;

  • Розслідування дій генерального директора телекомпанії CBS;

  • Звинувачення у корупції колишнього головного Інтернет цензора Китаю;

  • Розкривання ФБР шахрайської схеми з антикварними авто;

  • Мільйонні внески до виборчих кампаній Трампа і Клінтон від нелегального бізнеса ліванського бізнесмена.



Триває суд над Полом Манафортом

У федеральному суді штату Вірджинія триває суд над Полом Манафортом, звинуваченого в податковому та банківському шахрайстві.


Слідство довело, що Манафорт вчинив чимало незаконих дій ще до того, як він почав працювати на Трампа. Прокурори також звинувачують Манафорта у відмиванні грошей, які він отримав як незареєстрований лоббіст уряду України.


Схоже, що цей судовий процес не зіграє головної ролі у спеціальному розслідуванні можливого втручання Росії в виборчий процес США, але він вже показав, що людина, яка керувала виборчою кампанію Трампа, була безвідповідальною.


Фінансові операцій Манафорта стали доказами ухилення від сплати податків. Уподобання Манафорта просто дикі і незрозумілі. Офіційно він був на грані банкрутства, але його стиль життя був шикарним та екстравагантним.


Манафорт володів чотирма компаніями на Кіпрі: Black Sea View Limited, Global Highway Limited, LOAV Advisors Limited та Leviathan Advisors Limited. До того ж на Манафорта було зареєстровано тридцять три різні юридичні особи. На рахунки Манафорта до 2014 року надходили десятки мільйонів доларів. Після того, як головний клієнт Віктор Янукович втратив президентство в Україні у 2014 році доходи Манафорта зупинилися.


Манафорт отримав принаймні 13.2 млн. доларів США з оффшорних компаній. Існують величезні перекази за антикваріат, одяг, дизайнерська послуги, та інше.


Джерело: The New Yorker




Незалежне розслідування дій генерального директора телекомпанії CBS

Коли президента телеканалу CBS Мунеса звинуватили у сексуальних домаганнях до співробітниць, керівництво компанії вирішило провести незалежне розслідування і запросило дві зовнішні консалтингові фірми.



Компанії Covington & Burling і Debevoise & Plimpton будуть проводити незалежне розслідування, яке включатиме не тільки звинувачення в сексуальних домаганнях, але і культурні та етичні питання на всіх рівнях CBS.


За словами представника компанії, керівництво телеканалу вважає ситуацію серйозною і зобов'язується діяти в інтересах всіх акціонерів. Телеканал також створив спеціальний комітеті членів правління для сприяння розслідуванню. Мунес залишається президентом телеканалу і не збирається йти у відставку.


Джерело: Fortune



Колишнього головного цензора Китаю звинувачено у корупції

Проти головного Інтернет цензора Китаю Лу Вей було активно ведеться слідство за “серйозні порушення дисципліни,” яке розпочалося через місяць після того, як президент Сі Цзінгіп переміг на виборах і продовження боротьбу з корупцією.


Лу Вей різко подав у відставку без офіційного пояснення. Антикорупційне агентство Китаю звинуватило Лу у корупції, його було виключено з комуністичної партії.


Саме Лу запровадив драконівські правила цензури Інтернету, як директор організації, призначеної для нагляду за змістом в Інтернеті. Саме він заблокував доступ до Facebook, Google і Twitter. За законом всі, хто опублікували заборонений зміст, можуть потрапити під кримінальне обвинувачення. Малоймовірно, що вирок у справі Лу Вей змінить правила доступу до Інтернету в Китаї, хоча екперти вважають, можливі деякі зміни.


Джерело: OCCRP




ФБР розкрив класичну схему шахрайства з антикварними авто

Федеральне бюро розслідувань розкрило шахрайську схему у 4,5 млн. доларів. Пред'явлено звинувачення 25 особам у "змові для здійснення шахрайства та відмивання грошей." Шахраї вели інтернет-рекламу антикварних та класичних автомобілів, заманювали покупців, які переказували гроші на фальшиві рахунки, сподіваючись що стають власниками рідкісних автомобілів.


Їх схема тривала з листопада 2016 р. до липня цього року. Таке шахрайство та відмивання грошей може поставити кожного члена угрупування у в'язницю США терміном до 50 років - хоча, згідно з американською правовою системою, обвинувачені шахраї вважаються невинними, поки не буде підтверджено свою вину.


Джерело: AutoClassics




Ліванський бізнесмен, займаючись нелегальним бізнесом, робив мільйонні внески до виборчих кампаній Трампа і Клінтон

Ліванський бізнесмен Ахмад Хаваджа пожертвував мільйони доларів Дональду Трампу та Хіларі Клінтон.


Спочатку він переказав 4 мільйони доларів на президентську кампанію Клінтон в 2016 році, а потім пожертвував 1 млн. доларів на інавгураційну церемонію Трампа. Хаваджа володіє колекторськими компаніями, компаніями азартного профілю та компанією, що надає телефонні сексуальні послуги.


Слідчі вивчають листи з електронної пошти, а також бізнес та фінансові документи, які показують, що керівники компаній Хаваджи розгорнув шахрайські веб-сайти та фіктивні компанії та рахунки. Дії компаній порушують банківську політику, правила користування кредитними картками і закони США, спрямовані на запобігання відмиванню грошей. Проти Хаваджи розпочато судову справу.


Джерело: Business Insider

bottom of page