top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)


Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Розглянемо цікаві міжнародні новини, що стосуються шахрайства, ухилення від податків, відмивання грошей за минулий тиждень, а саме:

  • заходи міжнародної агенції з боротьби із податковими злочинами та відмиванням грошей,

  • ситуація довкола Danske Bank із відмиванням грошей,

  • суттєве зростання випадків відмивання грошей через криптовалюти,

  • пропозиції SFC Гонконгу щодо посилення боротьби з відмиванням грошей,

  • звинувачення швейцарської компанії Glencore у відмиванні грошей, та

  • судовий процес над колишнім президентом футбольного клубу “Барселона".



Міжнародна агенція для боротьби з податковими злочинами та відмиванням грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Податкові органи п'яти країн світу об'єдналися для боротьби з міжнародними податковими злочинами та відмиванням грошей.


Великобританія, Канада, Нідерланди, США та Австралія утворили агенцію (J5), яка буде використовуватися як платформа для обміну досвідом та експертними даними для спільної боротьби з податковими злочинами.


Міжнародна співпраця між країнами для протидії податковим злочинам та відмиванню грошей є гарною справою. Податкові злочини та схеми відмивання грошей стають більш глобальними та складними, тому міжнародним партнерам важливо обмінюватися досвідом та інформацією. Міжнародна агенція буде займатися розслідуванням гучних офшорних злочинів.





Скандал довкола банку Danske Bank із відмиванням грошей має глобальні наслідки

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Ситуація довкола банку Danske Bank може бути набагато гірша, аніж повідомлялося в травні, адже за 2007-2015 через естонські рахунки банку клієнти банку відмили 8,3 мільярдів долларів.


Керівництво банку закривало на порушення очі, тому що естонські відділення банку отримували 400% прибутку за рахунок переміщення коштів на рахунках. У підрозділі не було керівника відділу з боротьби з відмиванням грошей більшу частину 2013 року.


Попри серйозні порушення, банк відбувся формальним попередженням та вимогою збільшити капітал від національним регулятором Данії. Президент банку вибачився і пообіцяв вжити заходи для протидії відмиванню грошей.


Акції банку знизилася на 3,6%, що свідчить про репутаційні ризики. Експерти передбачають, що наслідки для банку, швидше за все, будуть більш "емоційними", ніж фінансовими. Датський регулятор залишає за собою право на більш жорстке покарання до закінчення розслідування. Екперти не виключають можливість більш суворого покарання, адже Данії потрібно показати, що вона активно веде боротьбу з відмиванням грошей.


Джерело: Business LIVE




Відмивання грошей з використанням криптовалют збільшилося в три рази у 2018 році

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Згідно звіту CipherTrace, в першій половині 2018 року з бірж було викрадено в три рази більше криптовалюти, аніж за весь 2017 рік. В першу чергу, це пов’язують з відмиванням грошей.


Звіт показує, що банкіри недарма тримаються подалі від криптовалюти через ризики, пов’язані з відмивання грошей, хоча прихильники біткойнів стверджують, що криптовалюта не анонімна і транзакції можна відслідковувати. Якщо рахунки позбавити анонімності, то рух криптовалюти можна зробити повністю прозорими.


В 2017 році 266 мільйонів доларів було відмито через криптовалюту, а в 2018 році цей показник вже становить 761 мільйонів доларів. Якщо тенденція продовжиться, то до кінця року цей показник буде становити близько 1,5 мільярдів доларів.


Джерело: American Banker




Пропозіції Комісії з цінних паперів Гонконгу щодо боротьби з відмиванням грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Комісія з цінних паперів Гонконгу (SFC) пропонує змінити Положення про боротьбу з відмиванням коштів та фінансуванням терористичних груп та привести його у відповідність до міжнародного кримінального права.


Комісія також пропонує спростити ідентифікацію та перевірку клієнтів та надати більше свободи ліцензованим корпораціям обирати заходи для оцінки ризиків і самостійно визначити, як перевіряти кожного клієнта.


Зокрема, комісія пропонує дозволити ліцензованим банкам, компаніям та корпораціям використовувати комп’ютерні технології для дистанційного відкриття рахунків, якщо вони можуть забезпечити ідентифікацію клієнтів.


Джерело: www.leaprate.com




Glencore звинувачується у відмиванні грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Останній рік був занадто бурхливим для Glencore через проблеми на мідних і кобальтових шахтах Конго. Трейдінгова компанія потрапила в поле зору британських слідчих через хабарницькі схеми за участю ізраїльського мільярдера Дена Гертлера та президента Конго.


Наразі департамент юстиції США звинувачує компанію у відмиванні грошей відповідно до законів про іноземні корупційні дії та відмивання грошей. Розслідування стосується бізнесу компанії в Нігерії, Конго та Венесуелі з 2007 року по теперішній час. Акції Glencore впали на 11%, це найнижчий показник з липня 2017, коли акції впали на 10%.


Джерело: Mining Weekly




Колишнього президента футбольного клубу “Барселона” судять за шахрайство

Дайджест подій у світі розслідувань (09/07)

Колишнього президента футбольного клубу “Барселона” Сандро Роселла судять за шахрайство та присвоєння грошей за телевізійні права та спонсорство бразильської національної футбольної команди.


Сандро Роселла разом з Рікардо Тейшейра, колишнім президентом Бразильської футбольної федерації, звинувачують в присвоєнні 15 мільйонів євро, у вигляді комісії від угоди на телевізійні права бразильської національної команди. Ця угода була ще укладена в 2006 про передачу прав на трансляцію 24 бразильських товариських матчів. До того ж Роселла звинувачують в тому, що він незаконно отримав близько п'яти мільйонів євро від спонсорської угоди з Nike.


Россел подав у відставку в 2014 після скандалу з трансфером футболіста Неймара. Бразильська інвестиційна компанія DIS, якій належали 40 % спортивних прав на Неймара подала на Роселла в суд і звинувачує його в шахрайстві та приховуванні реальної суми угоди.


Джерело: The Local Spain


bottom of page