top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (17/09)


Дайджест подій у світі розслідувань (17/09)

Розглянемо найцікавіші новини минулого тижня у світі розслідувань корупції, відмивання грошей та шахрайства.


Російський слід у відмиванні $150 млрд через Danske Bank

Продовжується розслідування Danske Bank, найбільшого банку Данії, щодо відмивання російських грошей через естонську філію.


Підозрілі банківські операції складають 150 мільярдів доларів за період між 2007 та 2015 роками. Естонська філія мала обмежену кількість співробітників, але займала перше місце за фінансовими операціями, які проводилися без достатньої ідентифікації клієнтів. Значна частина таких операцій, надійшли з компаній, що мають зв'язки з Росією та іншими пострадянськими країнами. Наразі, ведеться слідство і банку загрожують значні штрафні санкції від державного та європейського регуляторів.


Джерело: The Wall Street Journal




Звинувачення проти голови Royal Bank of Scotland щодо розслідування хабарництва

Головний виконавчий директор Royal Bank of Scotland Росс Маквайн звинувачується в тому, що він навмисно затримує кримінальне розслідування хабарництва. Слідчі звинувачують його в навмисному "приховуванні інформації."


Маквайн заявив, що комітету може бути впевненим в його чесності: "Я сумлінно відповідав на питання слідчих."


Це ще один удар по репутації банку після скарг тисяч приватних та комерційних клієнтів, які стали приводом для розслідування.


Джерело: Financial Times




Що нового у 5-ій Директиві ЄС щодо боротьби з відмивання грошей

Останнім часом заголовки європейських газет звертають увагу на порушення у банківській сфері. Ведеться розслідування мільярдів доларів російських грошей, які були переведені через естонську філію банку Danske. Голландський банк ING сплатить штраф у розмірі 775 мільйонів євро за порушення Акту про протидії відмивання коштів та фінансування тероризму в Нідерландах.


У липні 2018 року вступила в силу П'ята Директива щодо боротьби з відмиванням коштів. Основним акцентом директиви є створення централізованого та публічного реєстру компаній та їх кінцевих власників.


Типова схема відмивання грошей передбачає створення компанії, яка існує виключно на папері. Очікується, що інформація про корпоративну власність буде доступною для громадськості. Директива також вимагає, щоб дані були прозорими та доступними для перевірки.


Джерело: Forbes




Компанія United Technologies Corp. сплатить $14 млн штраф за закриття розслідування корупції

Компанія United Technologies Corp. погодилася виплатити 14 млн доларів США, щоб закрити розслідування корупції, хабарництва та незаконних виплат.


Згідно з даними Комісії з цінних паперів США, компанія здійснювала незаконні платежі в обмін за розширення та ведення бізнесу у Азербайджані та Китаї. Через дочірні компанії, United Technologies Corp надавала безкоштовні поїздки та подарунки іноземним офіційним особам у багатьох країнах, в першу чергу в Азії. Слідство розпочалося в минулому році. Спочатку компанія United Technologies Corp заперечувала звинувачення, але згодом вирішила погодитись на штрафні санкції та закриття розслідування.


Джерело: The Wall Street Journal




Закон США щодо регулювання цінних паперів стосується криптовалютних шахрайств

В Нью Йорку федеральний суддя постановив продовжити розслідування криптовалютного інвестора - шахрая Максима Заславського. Слідчі стверджують, що в минулому році Заславський отримав 300 тисяч доларів від інвесторів під свої криптовалюти Recoin та Diamond, хоча криптовалюта не мала ніякого забезпечення активами: ані нерухомістю, ані алмазами.


У березні адвокати Заславського вимагали припинити слідство, стверджуючи, що криптовалюти не є цінними паперами, а отже не підлягають під Закон про цінні папери. Проте суддя відхилив цей запит. Суддя також вказав, що криптовалютні проекти перебувають в межах компетенції Комісії з цінних паперів США та відповідних законів про цінні папери. Судівське рішення встановлює прецедент та надає пояснення специфічних питань.


Джерело: PYMNTS.com




Cуд BVI відмовив уряду Росії у переданні фінансових відомостей щодо діяльності місцевих компаній

Вищий суд Британських Віргінських островів скасував попереднє рішення про передачу в Росію фінансових звітів двох зареєстрованих на БВО компаній Magnum та Niteroi після того, як фірми довели свої побоювання "корпоративного рейдерства." Запит на фінансові документи надійшов від Слідчого комітету Російської Федерації.


На думку російських слідчих, у звітах компаній Magnum та Niteroi є відомості про осіб, які викрали 3 млрд доларів з рахунків російської хімічної компанії "ТольяттіАзот" (ТоАЗ ) за період з січня 2008 по грудень 2011 року.


Спочатку влада погодилася передати всі фінансові документи до Росії. Однак Magnum та Niteroi подали судовий позов, який забороняв уряду БВО передавати цю документацію.


Обидві компанії стверджують, що обвинувачення є фальшивими і що, на їхню думку, є корпоративним рейдерством та спробою захопити контроль над ТоАЗ . Корпоративне рейдерство передбачає використання судових процедур для тиску на акціонерів та посадових осіб для отримання їхніх акцій.


Джерело: International Investment


bottom of page