top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (25/06)


Дайджест подій у світі розслідувань (25/06)


Розглянемо цікаві новини минулого тижня у світі розслідувань, а саме: нові докази у судовій справі проти банку Lloyds в Великобританії, арешт президента великої австралійської інвестиційної компанії, звіт Конгресу США про шахрайські схеми з Medicaid, ініціатива для журналістів-розслідувачів від Google, підозри Huawei Technologies у шпигунстві та скандал із звільненням працівника Tesla.



Звіт колишнього керівника банку: Lloyds неправильно проводив розслідування та розкриття шахрайства після приєднання банку HBOS

Звіт стверджує, що Ллойдс неправильно проводив розслідування та розкриття шахрайства після приєднання HBOS


Незважаючи на заперечення банку Lloyds, минулого тижня в Великобританії було опубликовано внутрішній банківський звіт 2013 року, який вказує на серйозні порушення при купівлі банком Lloyds банку HBOS в 2008.


Зараз 6000 акціонерів банку судяться с Lloyds та вимагають компенсацію у £600m, стверджуючи, що банкіри приховали фінансову інформацію про жалюгідний стан HBOS, який був на грані банкрутства. Звіт свідчить про серйозні порушення керівниками Lloyds при визначенні платоспроможності HBOS. У звіті також зазначається, що працівники банку HBOS маніпулювали фінансовою інформацією починаючи з 2004 року, що і привело до негативних наслідків після приєднання банку HBOS до Lloyds в 2009 році. Звіт використовується як доказ у судовій справі акціонерів проти банку Lloyds та колишнього керівництва.


Джерело: The Guardian




Шахрайство президента великої австралійської інвестиційної компанії Majella Group на суму понад 5 мільйонів доларів

В Австралії заарештовано Себастіана Монсура, президента великої австралійської інвестиційної компанії Majella Group і зятя колишнього прем'єра австралійського штату Квінсленд.


Минулого тижня Монсуру було пред'явлено звинувачення у шахрайстві на 5 мільйонів доларів. Під час арешту та обшуку у будинку поліція знайшла документи та фінансову звітність, які підтверджують, що Себастіан Монсур незаконно використав три платежі сумою в $5 мільйонів від іноземного інвестора. Ведеться слідство.


Majella Group - це багатонаціональна компанія, яка працює в різних секторах, включаючи будівництво, технології, дизайн та фінансові послуги.


Джерело: Brisbane Times




Шахрайські схеми Medicaid в США

В США на сферу охорони здоров'я припадає 17% валового внутрішнього продукту країни. Найбільшими статтями витрат є медичні програми для малозабезпечених та бідних – Medicare та Medicaid. Спеціальна комісія опублікувала звіт, в якому зазначається, що напочатку програми Medicaid обслуговування одного пацієнта коштувало всього $222, а зараз – $7 973. Загальна вартість програм Medicare та Medicaid становить 554 мільярда доларів. Причиною катастрофічного збільшення витрат є фальсифікація, перевитрати та безконтрольність служб Medicare та Medicaid. Маштаби шахрайства вражають: наприклад, перевитрати Medicaid постачальникам послуг складають 37 мільярдів доларів, обслуговування сотні тисяч пацієнтів, які не мають права на Medicaid. Ведеться розслідування більше 20 тисяч випадків шахрайства.


Джерело: Washington Examiner




Google пропонує семінари про журналістські розслідування

У Великобританії, Google започаткував нову ініціативу з Центром журналістських розслідувань та пропонує 20 безкоштовних семінарів для фрілансерів, редакторів та журналістів, яких навчать аналізу даних, онлайн пошуку протоколів та документації, роботі з зображеннями.


У такий спосіб Google позиціонує себе як друг, а не ворог журналістів, адже останнім часом багато експертів звинувачували Google в монополії на новини та в недостатній кількості посилань на оригінальні джерела. Отож, Google обіцяє розробити новий формат для перегляду новин з URL-адресами на мобільних та стаціонарних пристроях.


Джерело: techcrunch.com




Розслідування щодо партнерства між американськими університетами та корпорацією Huawei

Існують підозри, що китайська корпорація Huawei Technologies використовувала партнерські відносини з 50 американськими університетами для шпигунства.


26 конгресменів вимагають провести розслідування і вже направили запит у міністерство освіти: "Ми вважаємо, що таке партнерство є загрозою для національної безпеки." Причиною для занепокоєння стало розслідування співпраці Huawei з канадськими університетами, яке показало, що результати університетських досліджень та інша інтелектуальна власність відразу потрапляли до Китаю. Розслідування відкрило щонайменше 40 випадків крадіжки інтелектуальної власності, пов’язаної з технологією 5G.


Джерело: The Globe and Mail




Ілон Маск звинувачує колишнього працівника в саботажі та дезінформації

Минулого тижня Ілон Маск відправив корпоративного листа про шахрайство та саботаж.


Він пояснив причини звільнення Мартіна Тріппа та звинуватив колишнього працівника в кражці та передачі третім особам конфіденційної інформації про операційні системи, включаючи фото та відео про виробничі процеси. Тріппа також звинувачено в тому, що він надавав журналістам фальшиві заяви. Корпорація Тесла звільнила недоброчесного працівника та подала на нього в суд.


Джерело: insideevs.com


bottom of page