top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)


Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

Розглянемо останні найцікавіші новини у світі розслідувань корупції, відмивання грошей та шахрайства.

Гонконгський регулятор подасть в суд на 60 компаній та фізичних осіб за корпоративне шахрайство

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

Комісія з цінних паперів Гонконгу планує подати в суд на 60 компаній та фізичних осіб.


Комісія успішно розслідувала справи відносно корпоративного шахрайства у минулому, але ця справа буде найбільшою від моменту створення в 1989 році. Комісія розслідує змову між директорами компаній та кредиторами для приховування імен реальних власників, та інших неправомірні дії, включаючи виведення активів з цих компаній. Слідчі вже призупинили роботу 14 компаній, обшукали 200 офісів та житлових приміщень, виявили велику кількість підтверждуючих документів.


Джерело: South China Morning Post



Топ-менеджерів компанії Afren засуджено за шахрайство

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

У Лондоні двох керівників нафтогазових компаній Afren Османа Шахеншах і Шахида Уллах засудили до ув’язнення за шахрайство.


Керівники компанії були визнані винними у шахрайстві та відмиванні грошей, обмані правління британської компанії та підписанні невигідної угоди вартістю понад 230 мільйонів фунтів стерлінгів.


Через фальсифікацію фінансових документів, колишній виконавчий директор та головний операційний директор Afren присвоїли понад 13 мільйонів фунтів стерлінгів та провели операції з відмивання грошей на 35 мільйонів фунтів стерлінгів. Деяку частку грошей злочинці витратили на розкішні маєтки на Британських Віргінських островах.


Джерело: The Times



KPMG загрожують $130 млн. виплати, які не покриває страховка

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

KPMG у ПАР можуть нести відповідальність за позовом на майже 2 млрд. південноафриканський рандів (приблизно 130 млн. дол США) за недобросовісний аудит.


У Південній Африці KPMG знаходиться під слідством за похибки в аудиті для компаній, що належать сім'ї Гупта, яка була звинувачена в корупції. Аудитори не позначили “як підозрілі” такі витрати на весілля, а зарахували їх як бізнес-витрати. Хоча фірма застрахована, але в разі шахрайства страховка може не діяти. Неприємності KPMG кидають тінь її на репутацію.


Джерело: Business Insider



ЄС запроваджує жорсткі правила протидії відмиванню грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

Рада Європи прийняла нову Директиву протидії відмиванню грошей. Ця директива запроваджує нові положення кримінального законодавства. Директива доповнює попередню директиву про запобігання використанню фінансової системи для відмивання коштів та фінансування тероризму, яка була офіційно прийнята в травні 2018 року.


Нові правила включають:

  • Нове визначення кримінальних правопорушень та санкцій, що стосуються відмивання грошей. Відмивання грошей буде каратися на термін позбавлення волі у 4 роки. Судді можуть застосовувати додаткові санкції та заходи.

  • Відповідальність юридичної особи за відмивання грошей включає низку санкцій (наприклад, виключення з державного реєстру, державний нагляд, ліквідація тощо)

  • Покращення міжнародного співробітництва у сфері юстиції та поліції. Нові правила встановлюють, як країни-члени мають співпрацювати.

Всі держави-члени ЄС повинні внести зміни в національне законодавство упродовж 24 місяців.


Джерело: The European Council



Малайзійський екс-заступник прем'єр-міністра звинувачений у відмиванні грошей

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

Колишній заступник прем'єр-міністра Малайзії Ахмад Захід Хамід звинувачений у 45 правопорушеннях, у тому числі відмиванні грошей.


Йому пред'явлено 10 кримінальних звинувачень, 8 випадків зловживання владою, шахрайство на 42 мільйонів ринггітів (10 мільйонів доларів США), відмивання грошей на суму приблизно 72 мільйонів ринггітів (17,3 мільйонів доларів). У одному випадку він прийняв хабар у 6 мільйонів ринггітів (1,4 мільйона доларів) від директора Datasonic Group за п'ятирічний урядовий контракт на поставку 12,5 мільйонів електронних чіпів для малайзійських паспортів.


Він – не перша високопосадова особа, проти якої було відкрито розслідування після перемоги на виборах Махатіра Мохамада. Ахмад Захід очолював Об'єднану малайську національну партію, яка керувала Малайзією протягом 60 років до виборів у травні.


Джерело: Reuters



В Перу лідер опозиції арештована за "відмивання грошей"

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

У Перу лідера політичної опозиції та дочку колишнього президента Кейко Фуджіморі затримали на час розслідування справи про відмивання грошей під час президентської кампанії 2011 року.


Прокуратура розслідує походження великих незадекларованих фінансових внесків в президентську кампанію Кейко і роль бразильської будівельної фірми Odebrecht. Прихильники Кейко кажуть, що вона стала жертвою "політичних переслідувань." Слідчі стверджують, що Кейко "створила злочинну організацію в своїй політичній партії". Ще 19 осіб було затримані у справі Кейко.


Джерело: The Guardian



США звинувачують сингапурського трейдера у відмиванні коштів для Північної Кореї

Дайджест подій у світі розслідувань (29/10)

Американські прокурори висунули звинувачення проти сингапурського трейдера, який відмивав мільйони доларів через американську фінансову систему на користь Північної Кореї в порушення американських економічних санкцій.


Слідчі стверджують, що трейдер здійснив платіж у розмірі 380 000 доларів США через фінансову компанію Гонконгу у жовтні 2016 року і провів операцію через кореспондентський рахунок у банку США.


Джерело: Bloomberg

bottom of page