top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (16/07)


Дайджест подій у світі розслідувань (16/07)

Розглянемо цікаві міжнародні новини за минулий тиждень, що стосуються розслідувань відмивання грошей, шахрайства, корупції та хабарництва, а саме:

  • вдвічі збільшення надходжень від операцій із відмивання грошей у Великобританії,

  • розслідування Комісії з цінних паперів США - слово“блокчейн”, як оманливий маркетинговий хід,

  • присвоєння грошей пенсійного фонду головним бухгалтером госпіталя з Канади,

  • медичні афери провайдерів діалізу в США,

  • скандал довкола іспанської медіа-компанії щодо підкупу футбольних чиновників,

  • австралійську консалтингову фірму звинувачують у підкупі чиновників,

  • ЄС критикує Мальту за застовування правил боротьби з відмиванням грошей.



Великобританія вдвічі збільшила надходження від операцій із відмивання грошей

Податкові органи Великобританії вдвічі збільшили надходження штрафів за відмивання грошей, оскільки уряд активізував протидію корупції та нелегальним операціям.


Адміністрація посилить контроль за фінанасовими компаніями, агенствами нерухомості, дилерами товарів у категоріях “мистецтво” та “ювелірні вироби.” За порушення фінансового законодавства в 2017 році компанії були оштрафовані на 2,3 млн. фунтів.


Джерело: AMLabc




Розслідування Комісії з цінних паперів США - слово“блокчейн”, як оманливий маркетинговий хід

Комісія з цінних паперів США розслідує фірми, які безпідставно використовують слово “блокчейн” для маркетингу.


Останнім часом все більше компаній почали додавати слово “блокчейн” до своєї назви без будь-якої підстави. Такий корпоративний ребрендінг оманливий, адже слово “блокчейн” в назві компанії, як правило, породжує певні сподівання споживачів і інвесторів. Коли компанія безалклгольних напоїв Long Island Iced Tea змінила назву на Long Blockchain Corp, її акції зросли на 200 %. А компанія з назвою UBI Blockchain Internet фактично спеціалізується на продажі косметики, дитячого одягу, побутових виробів. Такі маркетингові дії вважаються шахрайством, адже вони спричиняють необгрунтоване зростання акцій без будь-яких реальних змін у діяльності компанії.


Джерело: Crypto Disrupt




Головний бухгалтер госпіталя присвоїла 1 млн доларів

Головного бухгалтера госпіталя Святого Джозефа в місті Гамільтон (Онтаріо, Канада) Елізабет Марк звинувачують у крадіжці 1 млн. доларів з пенсійного фонду.


Ведеться слідство, звинувачену випустили під заставу. Розлідування зникнення коштів з пенсійного фонду розпочалося два роки тому, коли ревізори помітили декілька незначних помилок в веденні бухгалтерського обліку.


Елізабет Марк пропрацювала 33 роки у госпіталі у відділі бухгалтерії. На час розслідування, її відсторонили від справ. Представники госпіталю заявили, що чекають на результати розслідування і не готові комментувати ситуацію.


Джерело: The Hamilton Spectator




Американська асоціація провайдерів діалізу заплатить 32 млн доларів штрафу за обман із перевитратами страхових коштів

Американська асоціація провайдерів діалізу виплатить страховій компанії UnitedHealthcare 32 мільйони доларів, щоб залагодити судовий позов за звинуваченними у обмані та перевитраті страхових коштів на діаліз.


Провайдери зловживали страховими планами паціентів, щоб отримати вищу компенсацію за програмою преміум-класу. Також вони заохочували лікарів направляти паціентів до комерційних клінік.


Це вже другий позов проти Американської асоціації провайдерів діалізу. У лютому 2018 року асоціація виплатила 4 мільйони доларів США акціонерам, які звинувачували компанію в маніпуляціями цінами на акції.


Попри позов, страхова компанія UnitedHealth погодилася продовжити співробітничати з Ассоціацією та підписала трирічну угоду на послуги діалізу для паціентів у 26 штатах.


Джерело: Fierce Healthcare




Іспанська спортивна компанія заплатить 24 млн. доларів штрафу за підкуп футбольних чиновників

Спортивна медіа-компанія Imagina, що базується в Іспанії, виплатити штраф 24 млн. доларів після того, як її співробітник визнав себе винним у підкупі латиноамериканських чиновників. Також компанія мусить відшкодувати збитки на розслідування справи з корупції в ФІФА.


Адвокат фірми визнав у суді, що компанія давала хабарі чиновникам, щоб отримати права на трансляцію кваліфікаційних ігор Чемпіонатів світу с футболу 2014, 2018 та 2022 року. Наприклад, колишній президент федерації футболу Північної та Центральної Америки отримав хабаря у розмірі 3 млн доларів.


З 24 млн. доларів штрафу, 6.5 мільйонів доларів перейдуть до футбольних асоціацій Гондурасу, Гватемали, Коста-Ріки, Сальвадору на розвиток футболу.


Джерело: KVEO.com




Австралійську консалтингову фірму звинувачують у підкупі чиновників

Австралійська консалтингова фірма Sinclair Knight Merz (SKM) звинувачується в підкупі чиновників в В'єтнамі та Філіппінах.


Фірма регулярно отримувала державні контракти за програмою зовнішньої допомоги: протягом десяти років SKM виграла 83 контракти на суму $ 489 млн.


Журналісти газети Australian Guardian провели розслідування та опублікували скандальні матеріали. Виявляється, фірма неодноразово давала хабарі в’єтнамським державним службовцям. Фірма маскувала хабарі як "консалтингові або освітні послуги". Ведеться слідство.


Джерело: The Guardian




ЄС критикує Мальту за застовування правил боротьби з відмиванням грошей

Ревізори Європейського Союзу виявила "загальні та систематичні недоліки" в застосуванні правил боротьби з відмиванням грошей на Мальті.


Перевірка стосувалася банку Pilatus Bank та дій Мальтійського відділу фінансової безпеки. В звіті наголошено на систематичних недоліках та порушенні європейських правил боротьби з відмиванням коштів на Мальті.


Хоча ЄС рекомендував відкликати банківську ліцензію, мальтійський уряд не вжив жодних санкцій щодо банку, тому комісія ЄС проводить додаткове розслідування Мальтійського органу фінансових послуг, який надав банківську ліцензію Pilatus Bank. Активи банку Pilatus Bank на даний момент заморожені.


Джерело: Euronews



bottom of page