top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (20/08)


Дайджест подій у світі розслідувань (20/08)

Розглянемо найцікавіші новини минулого тижня у світі розслідувань корупції, відмивання грошей та шахрайства, а саме:



Нове програмне забезпечення допомогає італійцям боротися з мафією

Для італійських правоохоронних органів завжди головним пріорітетом була боротьба з мафією. Зараз діють інші схеми залякування та рекету, ніж у минулі десятиліття, коли платежі збиралися щомісяця готівкою.


В час електроних переказів, правоохоронна діяльність ускладнюється, адже італійська мафія навчилася маскуватися і отримує фінансові виплати за “захист” через банківські системи. Власники бізнесу неохоче повідомляють про такі випадки поліцію, навіть якщо незнайомець навідується у піцерію декілька днів та вимагає регулярне пожертвування для бідної сім'ї або наполегливо запропонує підприємству перейти на нових постачальників. Останім часом такі випадки почастішали.


На думку голови італійського Управління розслідування злочинів Антоніо Базіліката:

“Електроні перекази ускладнюють виявлення випадків рекету та вимагання, адже потребують бухгалтерського аудиту. Нещодавно, Управління отримало нове програмне забезпечення, розроблене міланською компанією Crime & Tech, щоб допомогти ідентифікувати компанії, які є прикриттям мафіозних угрупувань.”

Джерело: The Economist




У США розслідують один з найбільших іпотечних скандалів

Велике будівництво поблизу Пітсбурга (Пенсильванія, США) існувало лише на папері. Компанія Comm Developers, яка зазначалася як власник житлового комплексу, отримала великий кредит під заставу неіснуючого майна та будівництва. Компанія рекламувала нові комплекси, продавала будівлі, відкривала будівельні вакансії, і навіть вказувала у звітності, що має власну радіостанцію.

Власники компанії ввели в оману декілька банків та отримали кредит на суму 45,8 млн. доларів США під неіснуючих іпотечних цінних паперів. Ведеться слідство.


Джерело: The Wall Street Journal




Шахрайський скандал в Ізраїлі із будівельною компанією Shikun & Binui

В травні 2018 року, ізраїльська поліція заарештувала сім керівників великої будівельної компанії Shikun & Binui, включаючи колишнього виконавчого директора Oфера Котлера через звинувачення в корупції та шахрайстві.


Минулого тижня в рамках розслідування слідчі також допитали Шарі Арісон, найбагатшу жінку Ізраїлю. Розмова тривала протягом восьми годин.


У звя’зку з скандалом, інвестиційна компанія Arison Group продала свою частку в 47% акцій Shikun & Binui американському бізнесмену Нату Сайдоф за 310 мільйонів доларів США.


Голова відділу цінних паперів Ізраїлю прокоментував ситуацію наступним чином:

"Наразі ведеться розслідування випадків хабарництва ізраїльською компанією іноземних державних службовців та інших правопорушень законів про цінні папери."

Джерело: CIOB




Тайванський підприємець під слідством за майже $5 млн шахрайство у сільськогосподарській діяльності

Тайванські прокурори ведуть розслідування діяльності підприємця Вінстон Цая, відомого через свою прогресивну сільськогосподарську та біотехнологічну діяльність. Його звинувачують в обмані інвесторів на суму 4,86 мільйони доларів США.


Цай володіє декількома сільськогосподарськими та біотехнологічними компаніями (включаючи Vegfab та YesHealth iFarm ), які займаються розвитком вертикального землеробство з використанням світлодіодного освітлення, гідропоніки та високотехнологічних систем управління.


Інвестори Су і Као звинувачують Цая у шахрайстві, пустих обіцянках, фальсифікації фінансової звітності. Амбіційні бізнес-плани Цая залишилися на папері – компанія збанкрутіла в 2015 році, і всі інвестори втратили свої гроші. Су і Као інвестували в Vegfab близько 4,86 млн доларів США.


Слідчі підозрюють, что Vegfab та YesHealth iFarm були шахрайськими схемами для введення в оману інвесторів. Сам Цай заперечує звинувачення і називає їх фальфікаціями.




ФБР попереджає американські банки про кіберзагрозу

Федеральне бюро розслідувань США попередило американські банки про загрозу кіберзлочинів, в яких злодії користуються фальшивими клонами банківських карт для зняття готівки з рахунків.


ФБР отримало інформацію про організовану злочинну групу, яка отримала доступ до банківських рахунків та планує зняти готівку. Кіберзлочинці використали програмне забезпечення, щоб отримати банківську інформацію про картки клієнтів банків. Вони також намагалися зламати захист баз даних компаній малого та середнього бізнесу.


ФБР веде розслідування і радить банкам вжити додаткові заходи безпеки.


Джерело: USA Today




Антикорупційний комітет розслідує іракських урядовців

Прем'єр-міністр Іраку Ракі Хайдар аль-Абаді розпорядився створити постійний антикорупційний комітет для розслідування фінансової та адміністративної корупції у державних міністерствах та установах Іраку.


Рішення було прийнято у відповідь на чисельні скарги на зловживання, порушення, хабарі та вимагання урядовців. Ірак займає 169 місце серед 180 країн за корупційним індексом Transparency International. Аль-Абаді розпочав розслідування корупційних дій ряду колишніх міністрів та вищих посадових осіб.


Джерело: Middle East Monitor




Британське агенство веде розслідування Unaoil

Британське агенство з боротьби з шахрайством веде розслідування діяльності компанії Unaoil, яке також стосується ряду компаній.


Розслідування ведеться вже два роки.

Компанію Unaoil звинувачують в тому, що фірма виступала як "посередник" у забезпеченні прибуткових державних договорів за певну плату. Кримінальні справи також ведуться проти двох партнерів компанії Unaoil, включаючи Rio Tinto (публічної британської компанії).


Вже засуджено чотири осіби за змову та корупційні платежі для забезпечення контрактів в Іраку.


Джерело: The Telegraph




Заморожено рахунки китайського магната на 5,8 млрд доларів США в зв'язку з розслідуванням діяльності

Поліція Гонконгу заморозила банківські рахунки китайського магната Го Венгей у розмірі 5,8 млрд. доларів США і веде розслідування його діяльності.


Мільярдер Го Венгуй втік у 2014 році до Сполучених Штатів, де подав прохання про політичний притулок.

Го Венгуй активно виступає проти керівництва Китаю та закликає до "зміни режиму" у Пекіні. В Китаї Го Венгуй звинувачується в шахрайстві, крадіжках та відмиванні грошей. Поліція відмовилася надавати судові документи засобам масової інформації до закінчення розлідування.


Джерело: The Business Times


bottom of page