top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (27/08)


Дайджест подій у світі розслідувань (27/08)

Розглянемо найцікавіші новини минулого тижня у світі розслідувань корупції, відмивання грошей та шахрайства.



Microsoft підозрюють у хабарництві в Угорщині

Федеральні агенства США розслідують діяльність компанії Microsoft в Угорщині. В 2013- 2014 Microsoft продавала програмне забезпечення за значною знижкою компаніям-посередникам, які їх перепродавали уряду Угорщини за значно вищою ціною. Департамент юстиції США та Комісія з цінних паперів намагаються з'ясувати, чи була різниця між цінами використана як хабар.


Це не перший випадок, коли Microsoft перебуває під перевіркою. В 2013 Microsoft була під розслідуванням за протиправну діяльність в Китаї, Румунії та Італії. Експерти вважають, що компанія також вдавалась до хабарництва в таких країнах як Росія та Пакистан.


Microsoft співпрацює з Департаментом юстиції та проводить власні внутрішні розслідування. Компанія вже звільнила чотирьох менеджерів в Угорщині.


Джерело: engagdet.com




Майкл Коен визнав себе винним

Майкл Коен, колишній особистий адвокат президента ДональдаТрампа, визнав себе винним у податковому шахрайстві, поданні фальшивої фінансової звітності та незаконних корпоративних внесках на судовому засіданні 20 серпня в Нью-Йорку. Він може отримати п'ять років у в'язниці.


Злочини Коена кидають тінь безпосередньо на Трампа. Коен визнав себе винним у тому, що в 2016 році він зробив нелегальний корпоративний внесок, щоб зберігати конфіденційність інформації. Коен виплатив кошти двом жінкам, які мали сексуальні стосунки з кандидатом в президенти. Ці платежі мали вплив на результат виборів.

Коен визнав, що заплатив колишнїй моделі "Плейбоя" 150 000 доларів. Минулого місяця було оприлюднено аудіозаписи розмови Коена та Трампа, в який йдеться про виплату. Запис було зроблено за два місяці до президентських виборів 2016 року.


Джерело: CNBC




Манафорта визнали винним у податкових та фінансових злочинах

Суд присяжних оголосив вирок в справі США проти Манафорта і визнав колишнього голову виборчої кампанії президента Дональда Трампа Пола Манафорта винним у п'ятьох випадках податкового та фінансового шахрайства. Зрештою, присяжні прийняли рішенняи за 18 звинуваченнями проти Манафорта.

Розгляд справи тривав 16 днів. Під час судового розгляду прокуратура викликала 27 свідків обвинувачення, включаючи колишнього ділового партнера Манафорта Ріка Гейтса, який визнав себе винним у лютому 2018 року у корупції та наданні помилкових відомостей. Пол Манафорт може бути засуджений до 80 років.


Джерело: Forbes




Нігерійські шахраї атакують корпорації через Інтернет

"Романтичні шахраї" аж ніяк не входять в перелік серйозних корпоративних кіберзагроз, а дарма. Часто одинокі співробітники великих американських корпорацій стають жертвами шахраїв. Як наслідок, шахраї отримують доступ до корпоративної електронної пошти. НІгерійські шахраї надсилають офіційний запит на переказ коштів під виглядом "консалтингової компанії."

Чому жертви так легко погоджуються на переказ грошей? У багатьох випадках вони не відрізняють офіційний запит від фальшивого. В деяких випадках їх шантажують відео, які шахраї роблять під час романтично-сексуального спілкування через інтернет. Так "консалтингова компанія" отримує кошти.


Джерело: Forbes




Бізнесмен попереджав про податкове шахрайство компанії Plutus

Виявляється, що бізнесмен, компанія якого працювала з австралійською компанією Plutus, яка була згодом ліквідована за шахрайство та уникнення від податків, повідомив податкове відомство про свої підозри за кілька місяців до того, як податківці розпочали слідство.


Крістіан Пол Будд-Медісон детально описав схеми податкового шахрайства в заяві ще в в березні 2017 року, проте на неї не звернули увагу.


Лише через два місяці, в травня податківці відкрили справу та заарештували 10 співробітників компанії за найбільше податкове шахрайство в історії Австралії. Компанія Plutus була ліквідована після того, як стало відомо про шахрайство на 165 мільйонів доларів.





Фальшивий мільярдер отримав 6 років за шахрайство

Каліфорнійський мільярдер Кеннет Брюнґтон брехав інвесторам про свої закордонні багатства та інвестиційні проекти. Він надавав їм фальшиві документи та отримував кошти як інвестиції. Насправді, він ввів їх в оману. Шахрай не гребував нічим: він навіть надсилав шахрайські листи через пошту на адреси пенсіонерів. До того ж він займався відмиванням грошей.


Згідно з повідомленням Міністерства юстиції США, суддя Філіп А. Бріммер засудив Кеннета Брюнґтона до 5 років та 7 місяців позбавлення волі та виплатити компенсації у розмірі 6 мільйонів доларів США.


Джерело: law360.com




В Флориді заморожені активи венесуельських бізнесменів

Федеральна прокуратура США заморозила сотні мільйонів доларів у нерухомості та майнових правах у Південній Флориді. Ці активи належать венесуельським бізнесменам та колишнім урядовим чиновникам, які звинувачуються у корупції та відмиванні понад 1 мільярда доларів США.


Серед заморожених активів – 17 будинків, квартир та ранчо у Південній Флориді, загальною вартістю від 22 до 35 мільйонів доларів. Нерухомість включає кондо в престижному комплексі Porsche, резиденцію в заможному районі Майамі, чотири величезні будинки і два ранчо в окрузі Палм-Біч.


Джерело: Miami Herald


bottom of page