top of page

Дайджест подій у світі розслідувань (28/05)

Обновлено: 29 мая 2018 г.


У цьому випуску:

  1. Шелдона Сільвера, екс-спікера штату Нью-Йорк з 1994 до 2015, знову визнали винним.

  2. ТОП 7 кейсів - члени ФІФА, яких визнано винними у корупції.

  3. Колишнього директора антикорупійного відомства Колумбії звинувачено в хабарництві.

  4. Парламент Греції направив до суду справи 10 високопосадовців, звинувачених у хабарництві.

  5. Уряд Європи закликав до рішучих дій проти хабарників.

  6. Нові правила для спортнивних азартних ігор в США ставлять гостро питання відмивання грошей.

  7. Нові заходи для американських банків щодо протидії відмиванню грошей.

  8. Звіт парламентського комітету Великобританії щодо відмиванню російських грошей.

  9. Директор відомства фінансового контролю Меган Батлер радить інвестіційним фондам протидіяти відмиванню грошей та шахрайству.

  10. Vocalink зупинить шахрайство під час миттєвих розрахунків.



#1. Шелдона Сільвера, екс-спікера штату Нью-Йорк з 1994 до 2015, знову визнали винним

Шелдона Сільвера, екс-спікера штату Нью-Йорк з 1994 до 2015, знову визнали винним

Закінчився перегляд справи Шелдона Сільвера, якого засудили за корупцію та зловживання владою в 2016 році. Тоді Сільвера засудили до 12 років ув’язнення та конфіскації $5.3 млн. незаконого прибутку та $1.75 млн. штрафу. Адвокати сподівались на відміну вердикту, посилаючись на рішення Верховного Суду у справі губернатора Вірджінії Боба МакДонела.


Хоча адвокати заявляли, що збагачення Сільвера на посаді спікера – не є протизаконним, адже немає кримінальної відвідальності за конфлікт інтересів, присяжні вирішили, що він винен.


Джерело: New York Post, 30/04/18




#2. ТОП 7 кейсів - члени ФІФА, яких визнано винними у корупції

ТОП 7 кейсів - члени ФІФА, яких визнано винними у корупції
  1. Йозеф Блаттер, восьмий президент ФІФА, був визнаний винним за незакону виплату $2 млн. Мішелю Платіні.

  2. Хуана Анхель було заарештовано та вислано з Швейцарії до США за корупційні дії. Футболіст заявив, що він не винен, суд призначив заставу у $20 млн.

  3. Мішель Платіні, президент УЄФА, пішов у відставку в 2015, коли його визнали винним в отримані $2 млн. Його відсторонено від будь-якої футбольної діяльності на 8 років.

  4. Едуардо Лі, колишнього адміністратора Футбольної федерації Коста-Ріки, було заарештовано та вислано с Швейцарії в 2015 році. Його звинувачують в рекеті, підробці документів, корупції, та відмиванні грошей.

  5. Джером Вальке, колишній генеральний секретар ФІФА, був звільнений з посади в 2016 після звинувачень у маніпуляціях з продажем прав на трансляцію та квитків на матчі Світового кубку та за використання офіційних фондів з особистою метою.

  6. Амос Адаму, президент Футбольної федерації Нігерії, звинувачений у корупції в 2010 році.

  7. Джек Варнер був одним з найстаріших членів ФІФА з 1983 до 2017. Його визнали винним у підкупі карибських партнерів.

Джерело: Pulse.com.gh, 23/05/18




#3. Колишнього директора антикорупійного відомства Колумбії звинувачено в хабарництві

Колишнього директора антикорупійного відомства Колумбії звинувачено в хабарництві

Колишнього директора антикорупійного відомства Колумбії вислали до США за звинуваченнями в хабарницький схемі, яку розкрили американські слідчі.


Американські прокурори кажуть, що в травні 2018 Луіс Густав Морено Рівера перебував у Маямі з офіційним візитом, але займався персональними справами. Він отримав хабар $10 тис. за надання конфіденційної інформації з рослідування справи у Колумбії.

Джерело: Miami Herald, 19/05/18




#4. Парламент Греції направив до суду справи 10 високопосадовців, звинувачених у хабарництві

Парламент Греції направив справи 10 високопосадовців, звинувачених у хабарництві, до суду

Парламент Греції вирішив продовжити розслідування проти високоурядовців, включаючи двох колишніх прем’єр-міністрів, голови національного банку Греції, та комісара Європейського комітету з міграції.

Справа стосується суми у 50 млн. євро, які чиновники отримали від фармацевтичної компанії Новартіс.


Джерело: China-Europe, 19/05/18




#5. Уряд Європи закликав до рішучих дій проти хабарників

Уряд Європи закликав до рішучих дій проти хабарників

Існують докази, що деякі члени Ради Європи отримали хабарі від представників уряду Азербайжану за відкладення слухань з питання порушень прав людини.


Серед звинувачених – Педро Аграмунт, колишній президент Парламентської асамблеї Ради Європи, якого звинувачують в отриманні хабарів, ювелірних виробів, послуг проституток та оплаченого перебування в готелях.


Уряд Європи вимагає застосувати жорсткі міри проти корумпованих високопосадовців. Прем’єр-міністр Данії надіслав запит, в якому назвав такі дії “неприпустимими” і закликав до рішучих дій проти хабарників.


Джерело: The New York Times, 06/05/18




#6. Нові правила для спортивних азартних ігор в США ставлять гостро питання відмивання грошей

Нові правила для грального бізнесу на спорті в США ставлять гостро питання відмивання грошей

Наприкінці травня Верховний суд США дозволив вести легальний спортивний гральний бізнес у всіх штатах країни.


Таке рішення ставить гостро питання відмивання грошей та ухилення від податків в букмекерстві.


Зацікавленні представники грального бізнесу заявляють, що готові впровадити “попереджувальні заходи,” щоб відслідковувати підозрілі ставки, та протидіяти спробам маніпуляції спортивними результатами. Власники грального бізнесу та букмекери готові інвестувати в нові технології та співробітничати з силовими органами для запобігання зловживань.


Джерело: The Wall Street Journal, 22/05/18





#7. Нові заходи для американських банків щодо протидії відмиванню грошей

Нові заходи з протидії відмиванню грошей

Оприлюднення Панамських паперів в 2016 році пролило світло на те, як хитрі багатії приховують свої статки.


Бізнесмени, політики, відомі особи користуються прикритям оффшорів і переправляють кошти за кордон, щоб уникнути податків і публічності.

Починаючи з травня 2018 року, американські банки мають виконувати нові правила, встановлені державним регулятором для протидії відмивання грошей. Нові правила вимагають індентифікувати реальних власників корпоративних рахунків. Тобто, якщо юридична особа – корпорація або компанія – відкриває рахунок, банк має індентифікувати реальних власників, і внести імена всіх, хто володіє більш ніж 25% часткою.


Джерело: The Regulatory Review, 22/05/18




#8. Звіт парламентського комітету Великобританії щодо відмиванню російських грошей

Звіт парламентський комітету Великобританії про відмивання російських грошей

У звіті під назвою “Московське золото: російська корупція в Великобританії”, парламентський комітет зазначив, що уряд Великобританії ризикує національною безпекою тому, що продовжує заохочувати “російських клептократів та порушників прав людини інвествувати та відмивати брудні гроші в Великобританії загалом та Лондоні зокрема.”


У звіті зазначено, что уряд не вживає ніяких активних заходів після голосних заяв прем’єр-міністра Терези Мей після інциденту з отруєнням Скрипалів.


Тереза Мей обіцяла запровадити нові закони та обмежити активність російських бізнесменів. Також вона обіцяла запровадити перевірки авіалайнерів та заморозити активи близьких до В. Путіна російських бізнесменів. Проте, як зазначено в звіті комітету, уряд Великобританії залишається пасивним.


Джерело: Anadolu Agency, 21/05/18




#9. Директор відомства фінансового контролю Меган Батлер радить інвестіційним фондам протидіяти відмиванню грошей та шахрайству

Директор відомства фінансового контролю Меган Батлер радить інвестіційним фондам протидіяти відмиванню грошей та шахрайству

Директор британського відомства фінансового контролю Меган Батлер попередила, що відомство не буде поблажливим до будь-яких помилок інвестиційних фондів, що сприяють кримінальній діяльності, та порадила активно співпрацювати з контролюючими органами.


В 2016 році, відомство запровадило комп’ютерну програму, яка вже відслідкувала 920 000 підозрілих операцій і передала звіти спеціалістам відомства. За даними Національного кримінального агенства, щороку в Великобританії відмивається близько £90 млрд.


Джерело: Investment Week, 22/05/18





#10. Vocalink зупинить шахрайство під час миттєвих розрахунків

Vocalink зупинить шахрайство в час миттєвих розрахунків

Шахрайські схеми поширюються як вогонь в час популярності миттєвих розрахунків.


Злочинці вишукують методи обходу банківських захистів для виведення великих коштів з рахунків жертв і можуть зробити це непомітно.


Компанія Mastercard володіє сервісом Vocalink для миттєвих розрахунків. Нещодавно вони заявили про оновлення захисту системи розрахунків для забезпечення швидкості та посилення безпеки. Vocalink Analytics відстежує підозрілі рахунки та надає інформацію фінансовим установам для прийняття остаточного рішення.


Наприклад, Vocalink заявив, що застосування технології Corporate Fraud Insights (CFI) запобігло втраті $9.5 млн. для компанії NatWest.


Джерело: PYMNTS.com 23/05/18


bottom of page